Al carrer de Sant Sebastià, a Palafrugell, es troba una drassana on es continuen fent barques igual que mig segle enrere. El seu propietari és Pere Ventura, mestre d'aixa de tota la vida perquè hi va començar a treballar fa més de quaranta anys. El taller es conegut com a Can Paltré, ja que Miquel Paltré i Artigues, el padrí d'en Pere, en fou l'iniciador, l'any 1945. En Pere recorda l'època que hi havia una gran activitat al taller...

S'hi comptaven fins a 14 persones treballant, fent caixes per a les fàbriques de suro. La fusta s'anava a buscar a les Gavarres, a la part de Calonge. En venien carros sencers i tot el pati quedava ple de troncs com si fossin pals de telèfon.

Tot es feia amb fusta de pi, que portaven amb un carro, perquè el que aguanta el pi del país no ho aguanta cap altre. Aquesta ocupació es compaginava amb la construcció de barques recreatives: xalanes, dinguis i paltrés, que esdevindran l'activitat futura de l'actual drassana.

Al 1945 es feia servir les tècniques de l'època, es a dir, amb quadernes vistes i folre de llistons, però a partir de 1955 s'inicia la tècnica del contraplacat i la construcció de barques de planatge. Mai no s'han fet servir plànols i alguns motllos encara són els originals fets pel senyor Paltré. L'any 2005, enyorats del vell dingui, es va actualitzar el vell disseny de fusta laminada, millorant les línies d'aigua i aconseguint un comportament incomparablement millor que l'antic.

 

Avui dia, amb més de tres-centes barques construïdes, és una de les més importants referències a Catalunya en la construcció artesanal de llanxes de fusta, amb eslores que van des de els 3,60 metres fins a l'actual barca insígnia de 6,00 metres. Proba de la seva qualitat i bellesa és la cartera de clients d'arreu del mon.

Així podem trobar les Paltrés al bell mig de la Costa Brava i a les Balears, però també a llocs tant distants con Nova Zelanda...

Aquesta és l'historia d'un dels darrers mestres d'aixa de Catalunya, volem donar a conèixer aquesta tasca i un dels oficis en que s'hi posa, si, l'experiència, però també les mans i el cor a cada barca. On els desitjos i somnis de cada client s'hi veuen realitzats i portats a la mar, la fusta, les ones i les mans d'en Pere fan el reste!
Astilleros Ventura • Carrer Sant Sebastià, 38 • 17200 Palafrugell • T. 972 611 910 • M. 687 148 743 • mail: pere@paltre.es